BIOPLASTIK DARI PEKTIN KULIT JERUK MANIS (Citrus sp.) DENGAN PENAMBAHAN KARAGENAN, KITOSAN DAN GLISEROL

Authors

  • Hana Permata Politeknik Negeri Jakarta
  • Muryeti POLITEKNIK NEGERI JAKARTA
  • Saeful Imam POLITEKNIK NEGERI JAKARTA

Abstract

The use of plastic in society continues to increase with a high degree of reliance on plastic as a packaging material. The use of plastic as a packaging material creates environmental problems. The production of bioplastics is done with the aim of reducing plastic waste. The basic ingredients for the production of bioplastics are pectin, carrageenan, chitosan and glycerol in order to obtain the optimal composition and analyze the properties of the obtained bioplastic according to thickness, water absorption and biodegradability. The research started with the preparation of pectin from sweet orange peel, determination of the optimal concentration of carrageenan, preparation of chitosan solution and production of bioplastic, followed by testing of bioplastic properties and analysis. Variance data of the test results processed using two-way ANOVA with IBM SPSS. . The optimal bioplastic composition for the thickness value is the bioplastic with the composition of 1.5 g pectin and 0.5 ml chitosan, i.e. 0.171 mm, the optimal water absorption value is the bioplastic with the composition 2.5 g pectin and 1.5 ml chitosan, that is 171% and optimal biodegradable with 0 ml of chitosan. Pectin and chitosan affect the characteristics of bioplastics.

References

O. Ricky, J. Qadri, F. H. Hamzah, and D. F. Ayu, “Variasi Konsentrasi

Kitosan Dalam Pembuatan Bioplastik Berbahan Baku Jerami Nangka,” vol.

, no. 1, pp. 106–113, 2023, doi: 10.21107/agrointek.v17i1.14376.

A. M. yuni Utami, F. Listina, and N. Novariana, “Faktor-Faktor Yang

Berhubungan Dengan Perilaku Mahasiswa Dalam Penggunaan Plastik Dan

Styrofoam Untuk Pembungkus Makanan Di Fakultas Kesehatan Universitas

Mitra Indonesia Tahun 2020,” J. Formil (Forum Ilmiah) Kesmas Respati,

vol. 5, no. 2, p. 129, 2020, doi: 10.35842/formil.v5i2.326.

N. L. P. A. P. Devi, R. H. Pesra, and D. S. Perwitasari, “Pengaruh Komposisi

Kitosan, Pati Biji Alpukat Serta Penambahan Gliserol Terhadap

Kemampuan Biodegradasi Bioplastik,” Semin. Nas. Tek. Kim. Soebardjo

Brotohardjono XVII, no. Astm 5338, pp. 86–91, 2021.

N. K. Y. Kesuma, I. W. R. Widarta, and I. D. G. M. Permana, “Pengaruh

Jenis Asam Dan Ph Pelarut Terhadap Karakteristik Pektin Dari Kulit Lemon

(Citrus limon),” J. Ilmu dan Teknol. Pangan, vol. 7, no. 4, p. 192, 2018, doi:

24843/itepa.2018.v07.i04.p06.

A. E. Maryuni, S. Mangiwa, and W. K. Dewi, “Karakterisasi Bioplastik Dari

Karaginan Dari Rumput Laut Merah Asal Kabupaten Biak Yang Dibuat

Dengan Metode Blending Menggunakan Pemlastis Sorbitol,” J. Kim. Vol. 2,

Nomor 1, Novemb. 2018, vol. 2, no. November, pp. 274–282, 2018.

U. F. Jabbar, “Pengaruh Penambahan Kitosan Terhadap Karakteristik

Bioplastik dari Pati Kulit Kentang (Solanum tuberosum. L),” Universitas

Islam Negeri Alauddin Makassar, 2017.

T. Muharam, D. Fitriani, D. Fataya Miftahul Jannah, M. Zidan Al Ghifari,

and R. Pasonang Sihombing, “Karakteristik Daya Serap Air Dan

Biodegradabilitas Pada Bioplastik Berbasis Pati Singkong Dengan

Penambahan Polyvinyl Alcohol,” Pros. SNAST, no. 12 November 2022, pp.

D35-49, 2022, doi: 10.34151/prosidingsnast.v8i1.4152.

A. K. Anas, N. R. Ariefta, Y. Nurfiana, and E. Rohaeti, “Pengaruh

Penambahan 1,4-Butanadiol dan Polietilen Glikol (PEG) 1000 terhadap

Kemudahan Biodegradasi Bioplastik dari Biji Nangka (Artocarpus

heterophyllus),” J. Eksakta, vol. 16, no. 2, pp. 115–123, 2016, doi:

20885/eksakta.vol16.iss2.art6.

T. Anastasya, Muryeti, and S. Imam, “Pengaruh Konsentrasi Pektin Kulit

Jeruk Dan Kitosan Terhadap Sifat Fisika Dan Kimia Edible Film,” Pros.

Semin. Nas. Tetamekraf, vol. 1, no. 2, pp. 546–554, 2022.

L. U. Widodo, S. N. Wati, and N. M. Vivi A.P, “Pembuatan Edible Film Dari

Labu Kuning Dan Kitosan Dengan Gliserol Sebagai Plasticizer,” J. Teknol.

Pangan, vol. 13, no. 1, pp. 59–65, 2019, doi: 10.33005/jtp.v13i1.1511.

Asjun, Asnani, and R. H. F. Faradilla, “Pengaruh Formulasi Kitosan Udang

Windu dan Karagenan Terhadap Sifat Bioplastik dengan Pemlastis Polietilen

Glikol Effect of Chitosan Formulation of Windu Shrimp and Carrageenan

on Bioplastic Properties with Polyethylene Glycol Plasticizers,” J. Sains dan

Inov. Perikan., vol. 7, no. 1, pp. 50–62, 2023, doi: 10.33772/jsipi.v7i1.214.

Y. D. Hartatik and L. Nuriyah, “Pengaruh Komposisi Kitosan terhadap Sifat

Mekanik dan Biodegradable Bioplastik,” J. Ilm. Jur. Fis. FMIPA Univ.

Brawijaya, pp. 3–6, 2014.

Downloads

Published

2024-01-09